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Animals Brutally Cooked for TasteWhat should we do?

A good number of animals are brutally cooked for taste. Animals that are food ingredients of not only sliced raw octopus dish, which we are very common around us, but also dog meat soup, foie gras, shark’s fin dish, ortolan cooking, crustacean cooking, and cow-pig-chicken dishes are cooked feeling unbearable pain because of wrong, brutal cooking method. What attitudes should we take, seeing that process? Should we leave them dying out of great pain, or should we stop it actively?

수많은 동물들은 맛을 위해 잔인하게 요리된다. 우리 주변에서 흔히 볼 수 있는 산낙지 요리 뿐만 아니라 보신탕, 푸아그라, 샥스핀 요리, 오르톨랑 요리, 갑각류 요리, 소-닭-돼지 요리 등에서 음식 재료인 동물들이 잔인하고 잘못된 조리 방법으로 인해 참을 수 없는 고통을 느끼며 요리된다. 우리는 그 과정을 보며 어떠한 태도를 취해야 할까? 그냥 동물들이 그러한 고통을 느끼며 죽어가도록 나둬야 할까, 아니면 적극적으로 막아야 할까?

Last year, worldwide animal protection group, called PETA, reported a Korean restaurant in Canada that was selling sliced raw octopuses, for animal mistreatment charges. The reason was the pain octopuses would feel. While PETA claimed that “even though ‘eating’ may not be illegal, there is a problem in the process of cooking.”, the Korean restaurant said, “we can’t understand why they are naming the food as ‘food aversion,’ and telling us not to sell them even though it is legitimate.” Eating the octopus alive or putting it into boiling water is very brutal, and especially octopuses can feel and remember the pain of its body being severed vividly since it is very clever.

지난해 세계적인 동물보호단체 페타(PETA)가 산낙지를 판매한 캐나다의 한인식당을 동물학대 혐의로 신고하는 일이 있었다. 그 이유는 산낙지가 느끼는 고통이었는데, 페타에서는 ‘먹는 것 자체는 불법이 아닐지라도 요리하는 과정에 문제가 있다’고 주장한 반면, 한인식당에서는 ‘법에 어긋나지 않는데도 ‘혐오식품’이라는 이름을 붙이고, 판매하지 말라고 하는 것은 이해할 수 없다’라고 말했다. 실제로 산낙지를 산채로 먹는 것이나 끓는 물에 넣는 것은 매우 잔인한 일이며 특히 낙지는 매우 영리하여 자신의 몸이 잘려나가는 고통을 생생히 느끼고 기억한다고 한다.

There is also dog meat soup, one of Korean food culture, that is always mentioned with the sliced raw octopuses. While international society is criticizing the dog meat soup severely and is claiming that we should implement animal welfare according to the fact that dogs are animals that can sympathize with people, an idea that we only have to just separate the dogs for food from pet dogs, and that we should construct a hygiene, humane environment by legitimating edibility of dogs.

산낙지와 함께 항상 거론되는 우리나라 음식 문화로는 보신탕도 있다. 국제 사회는 보신탕이라는 음식을 크게 비난하고 있으며 개들은 인간과 공감할 수 있는 동물이므로 동물 복지를 실행해야 한다고 하지만, 반대로 식용견과 반려견을 구분하기만 하면 되고 전통 음식문화이기 때문에 합법화를 통해 위생적이고 인도적인 환경을 구축해야 한다는 의견도 나오고 있다.

The word animal mistreatment is also mentioned a lot of shark’s fin food. It is dried shark’s fin, one of the three Chinese great dishes, and it is the best food reserve in making health food. However, a shark’s body is unvalued, so sharks are thrown out with only their fins severed alive, and they die of suffocation since their air bladders are severed. Because of this brutal, unethical overfishing ways, many countries such as USA, China, and EU, are trying to prohibit shark’s fin dishes.

샥스핀 요리에서도 동물학대라는 말이 자주 나오고 있다. 중국 3대 진미 중 하나로, 상어의 지느러미를 말린 것이며, 보양식에 쓰이는 최고급 식재료이다. 하지만 상어의 몸통은 상품 가치가 낮기 때문에 상어는 지느러미만 잘린 채 바다에 버려지게 되고, 부레가 없는 상어는 그대로 질식해 죽어간다. 이러한 잔인하고 비윤리적인 남획 방식 때문에 미국, 중국, EU와 같이 샥스핀 요리를 금지하는 국가들이 늘어나고 있다.

Foie gras is a big, suety goose liver, which is usually used in French haute cuisine and is one of the three great dishes. To make the liver into a fatty liver, geese are injected food forcibly, and the livers made by this process inflate into about ten times bigger size than the formal size. During this process, geese’s necks or wings are easily broken.

푸아그라는 크고 지방이 많은 거위 간으로 프랑스 고급요리에 주로 사용하며 세계 3대 진미 중 하나이다. 거위의 간을 지방간으로 만들기 위해 강제로 먹이를 주입하는데 이렇게 사육된 거위의 간은 정상 크기의 10배까지 부풀어 오른다. 강제로 먹이를 주입하는 과정에서 거위의 목이나 날개가 부러지기 일쑤이다.

Ortolans’ eyes are pulled out in an instant when they are caught, then they are fed figs for about a month, and then they are drowned to death in apple brandy. After that, the birds are cooked in an oven, and that is the ortolan cuisine. Not only because the cooking method is terrible, but also the number of the birds greatly diminished, France prohibited ortolan hunting in 1999. However, when the number of the birds partly recovered, there have been some movements that are trying to legitimate the hunting.

오르톨랑 요리는 오르톨랑이라는 새를 잡아 눈알을 뽑고 한 달 동안 무화과를 계속 먹인 다음 사과 브랜디에 익사시켜 오븐에 구워 먹는 요리이다. 조리 방법이 끔찍할 뿐만 아니라 개체수가 줄어들어 프랑스는 1999년 오르톨랑 사냥을 금지했지만 개체 수가 일부 회복되자 요리를 합법화 시키려는 움직임이 일고 있다.

As for seeing the crustacean dishes, it has been showed that crustacea too feel great pain when they are put into boiling water alive since they have exquisite nerve systems. Likewise, cows, pigs, and chickens that we commonly eat are treated.

갑각류 요리 같은 경우도 갑각류를 산채로 끓는 물에 넣어 요리하는 경우가 많은 데, 갑각류도 예민한 신경체계를 가지고 있어 큰 고통을 느끼며 죽는다고 한다. 마찬가지로 우리가 흔히 먹는 소, 돼지, 닭도 끔찍하게 다뤄지고 있다.

There is a claim that the presentation of problem, because of the brutal cooking method of animals in just relying on the fact that it is legitimate and is a part of the food culture, is an unfair criticism at a particular food culture. However, it is considered from one’s standpoint that at least the inhumane feeding environment and the brutal slaughtering process should be improved, considering that animals too have rights.

합법적이며 문화의 한 부분이라는 이유로 동물들을 잔인하게 조리하는 방법이 동물학대를 동반한다는 문제제기에 특정 음식문화에 대한 부당한 비난이라는 주장도 있다. 하지만 적어도 비인도적인 사육 환경과 잔인한 도축과정은 동물들도 권리를 가졌다는 것을 생각하여 개선되어야 하지 않을까 싶다.

강연수  mangostines@naver.com

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