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Effective removal of residual pesticides in food

With the recent explosion of the 'pesticide egg' situation, the fear of pesticides on all foods is growing. Pesticides are harmful substances when humans eat them, but they are necessary substances for the prevention of insect pests and productivity of agricultural products. In the end, the pesticide can not help but keep in contact with our lives. So, I want to know how to remove insecticide for each food that the Food and Drug Administration has released.

◈ How to remove pesticides from fruits and vegetables

Fruits and vegetables are said to be removed or decomposed in most of the pesticides during cooking, washing, boiling and blanching in peeling and flowing water. Specifically, in the process of peeling the fruit, the vegetable can be removed more than 95% of the pesticide during the boiling process.

However, the way to eat and wash by agricultural products is slightly different. Strawberries are brittle and sometimes moldy, so they are sprayed with fungicide. Before washing strawberries, it is necessary to remove the anti-fungal agent by immersing in water for one minute and then wash it for at least 30 seconds in running water.

It is no the pesticide, but the waxy bloom of the grape itself, which is white on the grape skin. Fruits enriched with antioxidants, such as grape and blueberries, are less susceptible to damage because they are less harmful to insect pests. However, it may be washed with granules or soaked in water for 1 minute and rinsed with water. Other methods of cleaning vegetables are as follows.

<Pesticide cleaning method of fruits and vegetables>

1) Strawberry: peel off the faucet, dip in water for about 1 minute, then wash it for 30 seconds

2) Grapes: peeled individually, washed or soaked in water for about 1 minute, then rinsed in running water.

3) Apple: Wash the skin once with shochu(liquor) or vinegar.

4) Sesame / Lettuce: dipped in water for 5 minutes and washed thoroughly for 30 seconds or more

5) Scallion: Take off one layer and wash in running water.

6) Cabbage: Remove two or three wastes and wash them in running water

7) Cucumber: Once with a sponge, rub again with coarse salt, then wash it

8) Pepper: after immersing in water for about 1 minute, washing in running water.

◈ How to remove pesticides from meat and fish

Because the pesticide ingredient, which is a chemical, does not disappear, the pesticide impregnated in the land can accumulate in the body fat in meat and fish through food or water. Because the pesticide ingredient, which is a chemical, does not disappear, the pesticide impregnated in the land can accumulate in the body fat in meat and fish through food or water. Therefore, we must remove the shell of fish or meat and eat it.

We can not always be free from pesticides. Always be careful and treat food in the right way is the most obvious prevention.

최근 ‘살충제 계란’ 사태가 터지면서 모든 식품에 대해 살충제 공포가 커지고 있는 상황이다. 살충제(농약 포함)는 인간이 섭취했을 경우, 유해한 물질이지만 해충을 방지하고 농산물의 생산성을 위해서는 필요한 물질이다. 결국 살충제는 우리 삶속에서 계속 접할 수밖에 없다. 그래서 식품의약품 안전처에서 발표한 각 식품별 살충제 제거법을 알아보려고 한다.

◈ 과일, 채소의 농약제거법

과일, 채소의 경우 껍질을 벗기고 흐르는 물에 씻고 삶고 데치는 조리 과정에서 농약이 대부분 제거되거나 분해된다고 한다. 구체적으로 과일의 경우 껍질을 벗기는 과정에서 채소류는 데치고 삶는 과정에서 대부분 95% 이상 농약을 제거 할 수 있다.

그러나 농산물별로 씻어 먹는 방법은 조금씩 다르다. 딸기는 잘 무르고 곰팡이가 끼는 경우가 있어 곰팡이 방지제를 뿌린다. 씻기 전 1분정도 물에 담가 곰팡이 방지제 성분을 빼낸 뒤 흐르는 물에 30초 이상 씻어 먹어야 한다.

포도 껍질에 하얗게 서린 것은 농약이 아니라 포도 자체의 과분이다. 포도나 블루베리 등 항산화물질이 풍부한 과일들은 병충해 피해가 적어 농야긍ㄹ 많이 치지 않는다. 그래도 알알이 떼어 씻거나 송이째 물에 1분 동안 담갔다가 흐르는 물에 행구면 좋다.

사과는 껍질에 영양분이 많은데, 사과의 경우 신선도를 위해 껍질에 인공왁스를 발라놓는 경우가 있으니 식초나 소주로 잘 닦아 먹어야 한다. 깻잎, 상추의 경우 잔털과 주름이 많아 다른 채소보다 꼼꼼히 씻어야 한다. 다른 채소들의 세척법은 다음과 같다.

<과일, 채소의 농약 세척법>

1) 딸기 : 꼭지를 떼어 1분 정도 물에 담갔다 30초 이상 씻기

2) 포도 : 알알이 떼어 씻거나 송이째 1분 정도 물에 담근 뒤 흐르는 물에 행구기

3) 사과 : 소주나 식초 등으로 껍질을 한 번 닦은 뒤 행구기

4) 깻잎, 상추 : 5분가량 물에 담갔다가 30초 이상 꼼꼼히 씻기

5) 파 : 한 겹 벗긴 뒤 흐르는 물에 씻기

6) 양배추 : 겉잎을 두 세 장 벗긴 뒤 흐르는 물에 씻기

7) 오이 : 스펀지로 한 번, 굵은 소금으로 또 한 번 문질러 씻은 뒤 행구기

8) 고추 : 1분 정도 물에 담갔다가 흐르는 물에 씻기

◈ 육류, 생선의 농약 제거법

화학물질인 살충제성분은 사라지지 않고 남아있기 때문에 토지에 스민 농약이 먹이나 물을 통해 육류. 생선의 체내 지방질에 축적이 될 수 있다. 특히 중금속류는 내장, 지방, 껍질 부위에 주로 쌓인다. 따라서 생선이나 육류는 껍질을 제거하고 먹어야 한다. 지방과 껍질은 성인병에도 좋지 않은 만큼 가급적 먹지 않는 것이 좋다.

우리는 언제나 살충제에서 자유로울 수 없다. 언제나 유의하고 올바른 방법으로 먹거리를 다루는 것이 가장 확실한 예방법이다.

전상우  csw02087@naver.com

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